- Poistin leikkaushakaset nivusista, vanhalta rouvalta. Poisto tapahtui helposti ja oli yksinkertaista. Haava oli siisti, eikä erittänyt.
- Opin haavahakasten poiston toimintatavat
Teoriatieto asiasta
Kirurgisia haavahakasia käytetään usein ompeleiden sijaan leikkaushaavan sulkemiseen. Haavahakasia voidaan myös käyttää erilaisiin kudoksiin, kuten verisuoniin, luuhun, suoleen ja keuhkoihin. Ihosulkuhakasia käytetään isoilla ihoalueilla, esimerkiksi lonkkaleikkauksessa. Ihosulkuhakasia käytetään myös haavoihin, jotka joutuvat alttiiksi rasitukselle ja venytykselle tai sijaitsevat lähellä suonta, hermoa tai lihaksen otto- tai siirtokohtaa.
Haavahakasten käyttöä suositellaan, koska niillä saadaan haava suljettua nopeammin, kuin käsin ommeltuna ja lopputulos on tarkempi ja yhtenäisempi. Lisäksi haavahakasten käyttö aiheuttaa vähemmän kudosvauriota. Haavahakasten käytöllä ei kuitenkaan saada yhtä esteettistä lopputulosta kuin iho-ompeleilla.
Hakaset poistetaan siihen suunnitellulla instrumentilla eli hakastenpoistajalla. Hakastenpoistajan ”alaleuka” pujotetaan hakasen alle, ja kun instrumentin leuat painetaan yhteen, hakasen päät irtoavat ihosta.
Leikkaushaava suojataan ompeleiden tai hakasten poiston jälkeen ihoteipillä, ettei haava pääse aukeamaan. Haavan päälle poikittain voidaan laittaa myös ohuita ihosulkuteippejä, jotka vetävät haavan reunoja yhteen. Ihosulkuteippejä on hyvä käyttää haavalla, joka on paikassa, jossa se on alttiina venytykselle. Haava tulee pitää kuivana vuorokauden ajan toimenpiteestä. Ortopedisiä haavoja ei saa kastella kuin vasta 2–5 vuorokauden kuluttua toimenpiteestä kirurgin ohjeen mukaan.
Leikkaushaava voi tulehtua, ja infektio ilmenee yleensä potilaan kotiutumisen jälkeen. Tämän takia ompeleet tai hakaset poistavan sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan tulee osata tunnistaa infektion merkit haavalla. Haavainfektion aiheuttaa bakteeri, jolla on kyky aiheuttaa infektio. Infektion syntyyn vaikuttaa myös potilaan alttius infektiolle ja tarttumistie, kuten haavaan jäänyt vierasesine.
Leikkausalueen haavainfektiot luokitellaan kolmeen ryhmään: pinnalliseen, syvään
ja leikkausalue- tai elininfektioon. Pinnallinen haavainfektio rajoittuu ihoon
ja ihonalaiskudokseen. Syvä haavainfektio rajoittuu faskiaan eli syvään pehmytkudokseen
tai lihakseen. Leikkausalue tai elininfektio ulottuu faskian tai lihaksen
alle.
Opinnäytetyö, Kirurgisen ja perioperatiivisen hoitotyön koulutuksen kehittäminen, Riikka Paavilainen ja Katja Turunen, Haettu 6.12.2016
(https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/49708/Paavilainen_Turunen_2012_11_23.pdf?sequence=1)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.