maanantai 12. joulukuuta 2016

Päiväkirja 4, Katetrointi

4.       Viikko, Katetrointi

~        Vaihdoimme kestokatetrin, sillä edellinen katetri oli ollut jo liian kauan.
~        Syvensin osaamistani miehen katetroinnissa.

Teoriatieto asiasta

Laita katetri paikoilleen mahdollisimman hellävaraisesti, jotta et aiheuta virtsaputkivaurioita, jotka luovat infektioille otolliset olosuhteet. Rentouta ja rauhoita potilasta. Avustajan kanssa katetrointi on helpompaa, mutta se onnistuu yksinkin. Kestokatetria laitettaessa alapesu tehdään tehdaspuhtailla välineillä, mutta katetria käsitellään steriilisti. Urologisten leikkausten yhteydessä myös pesu tehdään steriilein välinein. Oikein suoritettu virtsatiekatetrointi on potilaalle helppo ja kivuton toimenpide. Se
edellyttää katetroijalta virtsateiden anatomian tuntemista.

Kerää katetrointiin tarvittavat välineet ja laita potilas hyvään katetrointiasentoon.
Ota reilusti käsihuuhdetta kuiviin käsiin, levitä sormenpäihin, peukaloon ja joka puolelle käsiin ja hiero kunnes kädet ovat kuivat. Laita tehdaspuhtaat käsineet käteesi.
Pesun alkaessa ota tukeva ote peniksen varresta kolmella sormella samalla esinahkaa taakse vetäen ja nostaen penis pystyyn. Säilytä tämä ote koko katetroinnin ajan.

Pese kostutetuilla taitoksilla virtsaputken suu, terska ja esinahan alainen tila. Puuduta ja liukasta virtsaputki puudutusgeelin avulla. Laita puudutusruiskun kartionmuotoinen kärki virtsaputkeen. Ruiskuta puudute hitaasti ja tarvittaessa pidä taukoa, jos puudute pursuaa ulos. Rauhoita ja rentouta potilasta samalla. On tärkeää, että puudute menee rakkoon asti.
Purista virtsaputken suuta kevyesti kiinni, että puudute ei valu ulos. Odota puudutteen vaikutuksen alkamista pari minuuttia.

Työnnä katetri hitaasti tyveä myöten rakkoon suonenpuristinta tai atulaa apuna käyttäen.
Suurentunut eturauhanen hankaloittaa katetrin sisään-viemistä. Silloin isompi katetri usein
auttaa eikä katetrin kärki taivu mutkalle niin helposti. Katetri on rakossa, kun sieltä valuu virtsaa. Geeli saattaa tukkia katetrin, joten odota vähän aikaa virtsan tulemista. Voit pyytää potilasta yskäisemään ja tarvittaessa voit imeä kevyesti ruiskulla. Täytä katetripallo vasta sen jälkeen, kun olet varmistanut, että katetri on rakossa.

Yhdistä katetri virtsankeräyspussiin. Puhdista virtsaputken ympäristö geelistä. Vedä esinahka paikoilleen parafimoosin välttämiseksi. Kiinnitä katetri teipillä vatsanpeitteiden päälle virtsaputken hankaumien ja painevaurioiden ehkäisemiseksi. Riisu käsineet ja hiero käsihuuhdetta käsiisi.




Virtsateiden katetrointi, Kaisa Heinola, Haettu 6.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.